Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) implementează în prezent un proiect finanțat din fonduri nerambursabile cu scopul principal de a continua implementarea Strategiei naționale în domeniul achiziții publice, adoptată în 2015. Unul dintre obiectivele proiectului este consolidarea capacității autorităților contractante (AC) prin acordarea de sprijin pentru îmbunătățirea proceselor de achiziții publice care ar duce la o scădere a neregulilor și a corecțiilor financiare.
Sprijinul oferit va contribui la creșterea performanței în achizițiile publice ale AC selectate, prin optimizarea proceselor de achiziții interne și creșterea capacității profesioniștilor din domeniul achizițiilor publice. Acest lucru va asigura, de asemenea, aplicarea unitară a instrumentelor operaționale, a metodologiilor și modelelor de documente, precum și coerența practicilor și înțelegerea comună a aspectelor procedurale.
În acest context, ANAP, în colaborare cu Banca Mondială, va oferi asistență tehnică pentru 160 de AC, vizând:
- îmbunătățirea proceselor interne privind achizițiile publice ale AC-urilor selectate;
- sprijinirea dezvoltării capacității personalului de achiziții publice prin oferirea de asistență la locul de muncă în planificarea și execuția achizițiilor, inclusiv în elaborarea documentațiilor de licitație și îndrumare periodică pe parcursul procesului de evaluare, la semnarea contractului și implementarea acestuia.
Asistența va viza 3 intervenții / achiziții de referință pentru fiecare AC selectată și se va baza pe îndrumările, instrumentele și modelele din Ghidul electronic pentru Achiziţii Publice, disponibil pe site-ul www.achizitiipublice.gov.ro. Sprijinul la locul de muncă va fi asigurat de o echipă de experți ANAP și Banca Mondială și va avea în vedere pentru fiecare dintre cele 3 intervenții / achiziții de referință o combinație de:
- ateliere de lucru cu aplicarea instrumentelor și procedurilor din Ghidul electronic pentru Achiziţii Publice;
- analiza documentației de atribuire elaborată de fiecare AC;
- recomandări și îndrumări privind aspecte specifice, la solicitarea AC;
- misiuni de supervizare pentru evaluarea aplicării cunoștințelor acumulate în alte procese de achiziții.
Impactul asistenței tehnice va fi evaluat după finalizarea activităților de asistență la locul de muncă, oferind o imagine de ansamblu asupra modului în care AC-urile și-au îmbunătățit performanța în achizițiile publice și identificând cei mai buni performeri care ar putea fi deveni exemple de bune practici pentru alte AC.
Având în vedere obiectivele de mai sus, ANAP, în colaborare cu Banca Mondială, definește în prezent metodologia de selecție a celor 160 de AC, care se va baza pe o analiză a capacității și performanței AC în domeniul achizițiilor publice. Criteriile de selecție vor asigura un eșantion reprezentativ din punct de vedere al mărimii/capacităţii AC (mici, medii, mari) și a tipului de achiziții (sfera și complexitatea) care vor fi susținute prin proiect.
În efortul de a stabili cele mai relevante criterii de selecție și evaluare, AC vor răspunde la următorul chestionar pentru a completa analiza datelor din sistemul electronic de achiziții publice care este în curs de elaborare.
Astfel, pentru a colecta toate datele necesare identificării celor 160 de autorități contractante care ulterior vor fi selectate pentru oferirea de asistență tehnică, vă invităm să completați Chestionarul dedicat autorităților contractante (link aici).
* Chestionarul va fi disponibil respondenților pentru completare pe o perioada de 21 zile de la data publicării pe site-ul ANAP.
** Recomandăm ca acesta să fie completat de șeful departamentului de achiziții publice sau, în cazul în care nu există o astfel de structură, persoana responsabilă de supravegherea personalului care desfășoară activități de achiziții publice.
Competența face diferența!
Proiect selectat în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă cofinanțat de Uniunea Europeană, din Fondul Social European
01 octombrie 2019
Biroul de Presă