Anul trecut, Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) a demarat un exercițiu amplu de asistență tehnică în teritoriu destinată autorităților și entităților contractante în vederea îmbunătățirii proceselor de achiziții publice și eficientizării acestora, al pregătirii profesioniștilor în achiziții publice, cât și în ceea ce privește reducerea neregulilor și a corecțiilor financiare.
Demersul face parte din proiectul Sprijin în implementarea Strategiei naționale în domeniul achizițiilor publice prin consolidarea capacității administrative a ANAP și a autorităților contractante (cod SIPOCA 625), finanțat din fonduri nerambursabile și realizat în parteneriat cu Grupul Băncii Mondiale (BM).
Potrivit proiectului, ANAP alături de BM s-au angajat în acordarea de sprijin aplicat pentru 160 de autorități și entități contractante (AC) cu scopul de a contribui la creșterea performanței în achizițiile publice. AICI puteți urmări o scurtă prezentare a aceastei inițiative.
Până în acest moment, 48 de autorități și entități contractante au primit asistența tehnică prin:
- Desfășurarea a 5 serii de ateliere de lucru, a câte 4 sesiuni fiecare, cu privire la etapa de planificare a proceselor de achiziții publice organizate, la care au participat în jur de 185 responsabili achiziții, experți tehnici, dar și persoane cu funcții de conducere;
- Recomandări formulate cu privire la 43 de documentații de atribuire, dintre care 17 licitații deschise, 2 negocieri competitive și o concesiune de servicii;
Și pentru că ANAP dorește accelerarea procesului și participarea unui număr cât mai mare de autorități contractante și entități contractante, invităm AC interesate de această inițiativă să completeze CHESTIONARUL ONLINE până la data de 29 ianuarie 2021 pentru a vă putea înscrie în exercițiul de asistență tehnică. De asemenea, dacă sunt întrebări suplimentare, vă stăm la dispoziție la adresa alina.draghici@anap.gov.ro .
ANAP își canalizează eforturile nu doar spre optimizarea proceselor de achiziții publice interne și creșterea capacității profesioniștilor din domeniul achizițiilor publice, dar o atenție deosebită este îndreptată și înspre aplicarea unitară a instrumentelor operaționale, a metodologiilor și modelelor de documente promovate în cadrul Ghidului Achizițiilor Publice online (Clip prezentare Ghid) precum și asupra coerenței practicilor și a înțelegerii comune a aspectelor procedurale.
Biroul de Presă
8 decembrie 2020