Seminar național dedicat schimbului de experiențe între Unitățile de Achiziții Publice Centralizate (UCA) din România
Banca Europeană pentru Investiții (BEI), în parteneriat cu consorțiul Ernst & Young SRL și Agenția Federală de Achiziții Publice din Austria (BBG), a organizat, în data de 15 octombrie 2024, cel de-al patrulea seminar dedicat Unităților de Achiziții Publice Centralizate (UCA) din România.
Finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), evenimentul s-a axat pe atribuirea contractelor și gestionarea acordurilor-cadru, având ca principale obiective: creșterea gradului de informare în ceea ce privește procesul de evaluare al ofertelor, buna colaborare și schimbul de know-how între Unitățile de Achiziții Publice Centralizate din România și întocmirea planului de acțiune pentru etapele următoare.
Seminarul a reunit experți și reprezentanți ai celor șapte UCA, respectiv a primelor trei înființate: Municipiul Timișoara, Consiliul Județean Harghita și Consiliul Județean Sibiu și a celor patru nou-constituite: Consiliul Județean Bihor, Consiliul Județean Brașov, Municipiul Cluj-Napoca și Sectorul 6 al Municipiului București,
Evenimentul a vizat consolidarea capacității Unităților de Achiziții Publice din România de a aplica bunele practici și de a crește eficiența în procedurile de achiziții centralizate. Discuțiile s-au axat pe experiențele celor șapte UCA participante, oferind o imagine de ansamblu asupra proiectelor aflate în derulare, provocărilor întâmpinate și pașilor următori.
Participanții au discutat modalități de standardizare a documentațiilor de achiziții, promovarea achizițiilor ecologice și îmbunătățirea procesului de evaluare a ofertelor. S-a subliniat importanța unei colaborări inter-instituționale active și a adoptării unor instrumente de monitorizare a performanței pentru a asigura transparență și eficiență. Un obiectiv important al întâlnirii a fost, de asemenea, să sprijine dezvoltarea celor patru noi UCA destinate să contribuie la centralizarea achizițiilor publice la nivel local, în completarea celor trei unități deja existente.
Seminarul a fost moderat de Dana Mitea, avocat și consultant senior BBG, Violeta Simionescu, expert în achiziții publice la Integrate Investment și Alexandra Mihai, expert în cadrul Procurtement Advisors, persoane cu experiență vastă în domeniul achizițiilor publice internaționale.
Sprijinit de Uniunea Europeană prin fondurile NextGenerationEU, acest eveniment face parte dintr-un efort mai amplu de susținere a autorităților române în centralizarea achizițiilor publice, pentru a îmbunătăți accesul la resurse, a reduce costurile și a promova sustenabilitatea.
31 octombrie 2024
Biroul de Presă